Cerques

From WikiEducator
Jump to: navigation, search

Abans de començar

Cal tenir en compte tota una serie d'icones que trobarem al catàleg. Hem de conèixer quines són i la utilitat que tenen.


Tipus de cerques i consells

No hi ha només un tipus de cerca a realitzar al catàleg i en aquesta mateixa pàgina es poden coneixer les diverses possibilitats que existeixen.

A més, cal saber que per fer les cerques no cal utilitzar ni accents ni majúscules.


Cerca básica

És la cerca més fácil de realitzar i et permet buscar documents a partir de les paraules que apareixen als camps: autor, títol, matèria, paraula clau, signatura i editorial. L'opció cerca per paraula clau permet buscar els documents que tinguin el terme escollit a qualsevol part del registre bibliogràfic (fitxa del document).


Per Autor

L'autor és la persona que ha realitzat el document. Per fer una cerca per autor entreu el cognom o cognoms, seguit del nom de pila. Si cerqueu un autor amb els seus dos cognoms i no trobeu documents torneu a realitzar la cerca utilitzant només el primer cognom.


Per Títol

Si feu una cerca per títol no heu d'escriure els articles inicials (el,l',la,els,un,una..) Al catàleg no hi trobareu articles de revista, per tant si voleu localitzar els articles haureu de buscar el títol de la revista i no el títol de l'article que esteu cercant. Al tutorial hi ha un apartat que explica extensament com buscar articles de revista.

Per Matèries

Quan s'introdueix la informació dels documents al catàleg, els bibliotecaris els indexen (els assignen una matèria), aquestes matèries es posen en català, per tant quan feu aquest tipus de cerca heu de posar les matèries en català. També heu de posar la matèria tal com apareix al catàleg, si no la poseu exactament igual no trobareu documents. Per exemple els documents sobre terminologia i terminografia porten la matèria "Terminologia", per tant si els busqueu per terminografia no us apareixeran. De totes maneres el catàleg té un seguit de referències que remeten als termes correctes i per tant ajuden a localitzar els documents. Les matèries es trien utilitzant un llenguatge controlat que permet utilitzar sempre el mateix terme pel mateix concepte. Si no sabeu exactament quina matèria cal utilitzar podeu fer cerques per paraula clau.


Per Paraula Clau

Quan feu aquesta cerca el sistema buscarà la paraula escollida a qualsevol part del registre. El sistema buscarà el terme tal com està entrat al catàleg, per tant no us oblideu de buscar el termes amb totes les llengües que faci falta, buscar sinònims, plurals, etc.


Per Signatura

És una cerca molt precisa, però cal saber exactament el topogràfic del document. S’ha d’introduir ignorant els espais i tots els signes de puntuació (punts, guions, cometes…).


Per Editorial

Permet cercar totls els documents d’una determinada editorial que tenen totes les biblioteques de les BEG.


Cerca per matèries

Aquest tipus de cerca per paraula clau de matèria et permet combinar els termes que descriuen el contingut dels documents utilitzant els operadors booleans I, O, NO . Aquesta opció permet concretar més les cerques. Es poden combinar més d'un terme en una sola línia, tenint en compte que es combinen sempre amb l'operador booleà "I" .


Cerca combinada

Permet fer la cerca per paraula clau i combinar termes. Per a acotar els resultats, els termes poden estar a qualsevol lloc del registre bibliogràfic (paraula clau general) o formar part dels camps d'autor/a, de títol o de matèries. Es poden combinar més d'un terme en una sola línia, sempre que pertanyin al mateix tipus de paraula clau, tenint en compte que es combinen amb l'operador booleà "I" .


Filtres

Els límits de cerca són opcions que ens permeten acotar les consultes segons criteris determinats. Els límits ens permeten seleccionar documents depenent del seu idioma, del tipus de suport, del tipus de document i de la data de publicació. Els filtres són aconsellables quan feu cerques i us apareguin molts resultats, ja que us permetran limitar les vostres cerques per diferents criteris. Aquests filtres, així com el que us permet seleccionar en quina biblioteca voleu fer la cerca (“Buscar al catàleg de”), estan disponibles als tres tipus de cerca: básica, per matèries i combinada.


Per utilitzar els filtres hi ha d'haver una cerca prèvia, és a dir, no podem buscar tots els vídeos, tots els llibres en portuguès o tots els llibres publicats l'any 2000, els filtres només ens donen la possibilitat de limitar una cerca ja feta.Localització del document a la biblioteca

Si el document que voleu es troba disponible i esteu a la biblioteca on es troba el document ja el podeu anar a buscar al prestatge.

En cas que us trobeu en una altra biblioteca adreceu-vos al taulell de préstec des d'on podeu demanar que us portin el document a la biblioteca on aneu normalment.