WikiEdProfessional eLearning Handleiding/Overzicht/Een meelevende docent

From WikiEducator
Jump to: navigation, search

Ik wil graag mijn persoonlijke ervaringen met online learning met u delen. Ik behaalde mijn eerste universitaire graad in de wiskunde, met als bijvak onderwijskunde, zonder enige ervaring met internet. Maar dat is dan ook meer dan 15 jaar geleden. Onlangs heb ik de Master Volwasseneneducatie voltooid en maakte ik kennis met online learning. Door mijn achtergrond ben ik altijd terughoudend geweest wat betreft het exclusieve leren via internet.

Mijn standpunt was dat, aangezien ik al die jaren zonder e-learning had overleefd en mijn doelen had bereikt, e-learning nooit zo belangrijk kon zijn. In het laatste jaar van mijn masterstudie besefte ik echter dat ik, als ik op effectieve wijze met mijn volwassen leerlingen wou werken, wel meer te weten moest komen over deze trend.

Gelukkig had ik een stimulerende en niet-bedreigende docent die mij kennis liet maken met dit gebied. Een goedgeïnformeerde docent kan veel van de angst wegnemen die je voelt wanneer je je voor het eerst verdiept in deze op het eerste gezicht ingewikkelde leermethode. Het eerste online vak volgde ik met haar hulp half-half. De eerste helft van het semester volgde ik op de manier zoals ik die gewend was, terwijl zij me beetje bij beetje inlichtte over hoe ik de computer moest gebruiken. De tweede helft van het semester maakte ik volledig gebruik van deze technologie. We kregen richtlijnen en handreikingen over hoe we online informatie konden verzamelen en hoe we deze informatie konden beoordelen. Het belangrijkste was dat ze er niet van uitging dat we allemaal computernerds waren. Ze stelde ons op ons gemak en daarom durfden we simpele vragen te stellen over bijvoorbeeld kopiëren en plakken en het versturen en openen van attachments, etc.

Na dit vak durfde ik haar volgende vak volledig online te volgen. We werkten met Blackboard en ontwikkelden een ondersteuningssysteem waarmee deze manier van leren nog beter tot zijn recht zou komen. Hierna volgde ik mijn vakken alleen nog maar online. Ik kwam erachter dat ik op deze manier zelfstandig kon werken, wat ik in mijn situatie erg handig vond. Ik reisde drie avonden in de week een uur heen en terug naar de universiteit, wat ik erg vermoeiend vond.

Ik denk dat enige achtergrond in en ervaring met informatie- en communicatietechnologie erg belangrijk is wanneer je gebruik wilt maken van online learning, maar ik weet nu dat een goed-opgeleide en meelevende docent nog veel belangrijker is voor een goede start.

Anoniem