# **OERu 17.10 International Partners Meeting**



Online: <u>meetings.oeru.org</u> (including time zone conversion, web stream links and collaborative documents)

### Day 1: OERu past and present

#### **Session 1: Setting the scene**

	Official violence to Toyonto
9:00AM - 9:15AM	Official welcome to Toronto  Chair: Dr David Porter, CEO eCampusOntario and OERF Board Member.  Welcome from Dr. Marie Bountrogianni, Dean, Chang School of Continuing Education, Ryerson University.  15 mins
0.45414	Aims of the meeting and principles of engagement.
9:15AM - 9:30AM	Facilitator: David Porter, OERF Board 15 mins
	Participant introductions & observations
9:30AM -	Facilitator: Wayne Mackintosh 60 mins
10:30AM	Participants introduce themselves and share one observation about the OERu using the two breath rule (no more than 2 mins per participant).
	OERu milestones
10:30AM - 10:45AM	Facilitator: Wayne Mackintosh 15 mins
10.10/11/1	Brief history of the OERu and key decisions
	Navigating the meeting site and how to engage
10:45AM - 10:50AM	Facilitator: Wayne Mackintosh
	5 mins Brief overview of the meeting site and technologies used for participation and record keeping.
10 50414	Tea / Coffee break
10:50AM- 11:15AM	25 mins

## **Session 2: Taking stock and meeting priorities**

11:15AM - 11:35AM	The year in review
	Facilitator: Wayne Mackintosh 20 mins
	<ol> <li>OERu 1st year of study and phased launch schedule</li> <li>Demonstration of the MVP delivery platform</li> <li>OERu credit transfer agreement</li> </ol>
	OERu open technology infrastructure and rationale
11:35AM - 12:00PM	Facilitator: Dave Lane (Presentation - link) 25 mins
	<ol> <li>MVP technology platform</li> <li>Open source support tools</li> </ol>
	Critical friend review, priorities and issues
12:00PM -	Facilitator: Wayne Mackintosh 30 mins Participants randomly assigned to 4 groups plus one virtual group and tasked to:
12:30PM (Breakout)	<ul> <li>Identify what the OERu has done well</li> <li>Identify areas where the OERu can improve</li> <li>Agree the top 3 priorities this meeting should address</li> <li>List any issues you would like to be tabled at the OERu Council of CEOs meeting.</li> </ul>
	Report back on critical friend review and meeting priorities
12:30PM - 1:00PM	Facilitator: Jenni Hayman, eCampusOntario 30 mins
	4 groups plus one virtual group report back (5 minutes each)
1:00PM - 1:10PM	Group photograph
	10 mins
1:10PM - 2:00PM	Lunch break

### **Session 3: Improving OERu operations**

2:00PM - 2:15PM	Refining and improving OERu operations
	Facilitator: Wayne Mackintosh 15 mins
	<ol> <li>Rationalising operational structures (<i>Transnational Academic Practice Advisory Group</i> (working title)) - Wayne Mackintosh (3 mins)</li> <li>Marketing - Wayne Mackintosh (2 mins)</li> <li>P2PU Learning Circles - Nico Koenig (5 mins)</li> <li>OERu quality review project - Adrian Stagg (5 mins)</li> </ol>
	Proposals for action drawing on authentic experience
2:15PM - 3:00PM (Breakout)	<ul> <li>45 mins</li> <li>Participants self-select to work in one of the groups identified below to develop proposals for action to improve OERu operations drawing on our experiences to date.</li> <li>1. Group 1: Redesigning OERu organisational structures - David Bull</li> <li>2. Group 2: Marketing the OERu 1st year of study - Joanne Saunders</li> <li>3. Group 3: Learner support and implementing AVI - Irwin DeVries</li> <li>4. Group 4: OERu quality review project - Adrian Stagg</li> </ul>
	Report back on proposals for action to improve OERu operations
3:00PM - 3:30PM	Facilitator: Terry Greene, eCampusOntario 30 mins 4 groups plus one virtual group report back (5 minutes each)
3:30PM - 4:00PM	Tea / coffee
	30 mins

#### **Session 4: Ontario open showcase**

	Ontario open education showcase
4:00PM - 4:45PM	<ol> <li>Open education initiatives in Ontario - David Porter (15 Minutes)</li> <li>Open publishing project - Naza Djafarova, Ryerson University (15 Minutes)</li> <li>Questions and implications for OERu</li> </ol>
	45 mins
	Review of issues for CEOs meeting arising from Day 1
4:45PM - 5:00PM (Plenary)	Facilitator: Wayne Mackintosh 15mins

### Day 2: OERu strategic futures

## Session 5: Implementing OERu 1<sup>st</sup> year of study

	Implementing the OERu 1st year of study
	Facilitator: Wayne Mackintosh 35 mins
9:00AM - 9:35AM	<ol> <li>Progress report on UHI CertHE - Andy Brown (6 mins)</li> <li>Progress report on TRU Certificate in General Studies - Brenda Thompson (6 mins) (<u>Cert G-Studies pdf</u>)</li> <li>Report on assessment services and credit transfer agreement - Wayne Mackintosh (3 mins)</li> <li>Project management (Kanboard.net) - Wayne Mackintosh (3 mins)</li> <li>Technology roadmap - Dave Lane (6 mins)</li> </ol>
	Decisions for action
	60 mins Participants self-select to work in 4 breakout groups with a 5 <sup>th</sup> virtual group:
9:30AM - 10:30AM	
(Breakout)	<ol> <li>Group 1: Launch schedule - Brenda Thompson</li> <li>Group 2: Marketing the OERu 1st year of study - Joanne Saunders</li> </ol>
	<ol> <li>Group 3: Technology road map - Dave Lane</li> <li>Group 4: Due diligence activity list - David Bull</li> </ol>
10:30AM -	Tea / Coffee break
11:00AM	30 mins
	Report back on decisions for action
11:00AM - 11:30AM	Facilitator: Peggy French, eCampusOntario
(Plenary)	30 mins Group leaders report back on the key decisions for action.

### Session 6: OERu process evaluation

	Implementing the process evaluation
	Facilitator: Wayne Mackintosh 15 mins
11:30AM - 11:45AM (Plenary)	<ul> <li>Process evaluation plan</li> <li>Stakeholder groups         <ol> <li>Course developers (Learning design consultants, subject matter experts, n=+32)</li> <li>OERu learners (n= 2000 - 6000)</li> <li>OERu partners</li> </ol> </li> </ul>

	Decisions for action
11:45AM - 12:45PM (Breakout)	60 mins Participants self-select to work in one of the groups identified below to brainstorm survey items.  1. Group 1: Course developers - Gail Morong 2. Group 2: OERu learners - Stephanie Chu 3. Group 3: OERu partners - Marc Singer 4. Group 4: Marketing the OERu 1st year of study - Joanne Saunders
12:45PM - 1:30PM	Lunch 45 mins
1:30PM - 2:00PM	Report back on process evaluation recommendations  Facilitator: Joanne Kehoe, eCampusOntario 30 mins 4 groups plus one virtual group report back (5 minutes each)

## **Session 7: Strategic OERu futures**

2:00PM - 2:15PM	Environmental scanning and strategic planning consultation
	Facilitator: Wayne Mackintosh 15 mins
	<ol> <li>Strategic planning (2018 - 2020) - Wayne Mackintosh (15 mins)</li> <li>Process</li> <li>Environmental scanning</li> <li>Guidelines for major initiatives</li> <li>Leveraging the network for inter-partner collaborations</li> </ol>
	Decisions for action
2:15PM - 3:15PM (Breakout)	60 mins Participants self-select to work in local breakout groups plus virtual remote group:  1. Group 1: Consultation on strategic objectives (2018 - 2020) - Rory McGreal
	<ol> <li>Group 2: Major trends, major initiatives and inter-partner collaborations -         David Porter</li> <li>Group 3: Executive leaders consultation on agenda for CEOs meeting - Clive         Mulholland</li> <li>Group 4: Marketing the OERu 1st year of study - Joanne Saunders</li> </ol>
3:15PM - 3:45PM	Tea / Coffee break
	30 mins

	Report back on decisions for action
3:45PM - 4:15PM (Plenary)	Facilitator: Naza Djafarova 30 mins Group leaders report back on strategic planning discussions, marketing brief and proposed agenda for the CEOs meeting.

## **Session 8: Conclusion and way forward**

	Conclusion and the way forward
	Chair: David Porter 30 mins
4:15PM - 4:45PM (Plenary)	<ol> <li>Delineate issues to be tabled at the CEOs meeting</li> <li>Discussion on the way forward</li> <li>Dates for the 2018 Partners meeting: Wednesday 7 and Thursday 8         November 2018 (Venue to be announced)</li> <li>Date for the 2018 meeting of the OERu Council of CEOs: Friday 9 November 2018 (Venue to be announced)</li> <li>Conclusion</li> </ol>